Menu

In the turmoil of our cities in which we lead an increasingly frenetic life, while everything flows inexorably under our feet, there is nothing more desirable than to stop time, raising our gaze and dominating the immutable profile of the city, wrapped and protected with the muffled atmosphere of a bright penthouse in the heart of Corato.


Inside an eighties building, the renovation project of the apartment on the top floor was born.


The design idea embodies the concept of transparency, of the harmonious use of colors and natural materials, which relate directly to the sun, the sky, the rain and the night. An architecture created by contiguous and continuous spaces delimited by transparent screens, which materializes through the use of casings made of natural materials such as wood. The division of spaces and the division between the living and sleeping areas is entrusted to wooden walls which in some cases are containing and functional in others serve to separate the spaces.


The spaces have been designed to be functional to everyday life, but also to offer pleasant moments of relaxation in a sober and refined atmosphere.
The trait d’union of the apartment is the wooden floor in natural oak, laid on the Hungarian herringbone Noblesse @, elegant and modern, it perfectly matches the stylistic style of the architectural firm that oversaw the project.
The dominant element of the house is the large open space of the living area which includes the kitchen, dining room and living room with relaxation corner and TV. This space is completed by a large veranda, decentralized in the planimetric distribution, which in the summer months connects directly to the dining area by opening the large sliding windows.
The large windows enhance the presence of natural light, which together with artificial light becomes a characterizing element that plays a fundamental role in the perception of spaces.


The light scenarios are designed to create evocative settings, enhancing the details of the architecture and at the same time guaranteeing the functional lighting of each environment.

Project
Oak Noblesse Herringbone

Architects
Spazio A

Location
Andria - Italy